Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  SOLICITAREA TRIMISĂ CĂTRE INSTITUȚIILE STATULUI: Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării, Ministerul Justiției, Parchetul General și Direcția Națională Anticorupție

  PUBLICAT ÎN

  Către: presa@mpublic.ro <presa@mpublic.ro>; legea544din2001@just.ro <legea544din2001@just.ro>; catalina.stanescu@just.ro <catalina.stanescu@just.ro>; relatiipublice@just.ro <relatiipublice@just.ro>Prin prezenta vă rugăm să luați act de sesizarea timisă către conducerea Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării. Vă solicităm verificarea acestor aspecte deosebit de grave. Solicităm confirmare de primire!
  Subiect: Fwd: SOLICITARE – OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
  Prin prezenta vă rugăm să luați act de sesizarea timisă către conducerea Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării. Vă solicităm verificarea acestor aspecte deosebit de grave. Solicităm confirmare de primire!
  Subiect: Fwd: SOLICITARE – OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
  Prin prezenta vă rugăm să luați act de sesizarea timisă către conducerea Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării. Vă solicităm verificarea acestor aspecte deosebit de grave. Solicităm confirmare de primire!
  Subiect: SOLICITARE – OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Prin prezenta vă solicităm să ne comunicați punctul de vedere al Ministerului Cercetării Inovării și Digitalizării, în calitate de organ al administrației publice centrale coordonator al INSEMEX Petroșani, cu privire la dreptul acestui institut de a efectua expertize tehnice a evenimentelor cauzate de incendii, ținând cont de următoarele:

  1. Art. 2 din Hotărârea de Guvern nr. 1.461 / 2006, hotărâre care stabilește care este obiectul de activitate al INSEMEX precum și limitele competenței acestui institut, prevede că INSEMEX “are, în principal, ca obiect de activitate, cercetarea ştiinţifică fundamentală şi aplicativă, ingineria, dezvoltarea tehnologică, instruirea, expertizarea tehnică şi efectuarea studiilor necesare în domeniile reglementate de interes public şi naţional pentru evitarea riscurilor din industria extractivă şi alte ramuri industriale cu medii toxice şi/sau potenţial explozive, echipamente antiexplozive, explozivi de uz civil, activităţi de salvare, precum şi participarea la elaborarea strategiilor de dezvoltare a domeniilor specifice”.
  2. Art. 3, alin.1, pct. A1 lit.g și art. 3, alin.1, pct. B8 lit.d, din Anexa nr. 1 a hotărârii, care arată că INSEMEX are în obiectul de activitate, printre altele, și “dezvoltarea metodelor de expertizare tehnică a evenimentelor cauzate de atmosfere explozive şi/sau toxice şi/sau de materii explozive”, respectiv efectuarea de “expertize tehnice în urma unor avarii produse în economia naţională”.
  Aceste dispoziții legale sunt singurele care fac referire la competentele INSEMEX în ceea ce privește dreptul de a efectua expertize tehnice și în niciuna nu se prevede că acest institut are competența (dreptul legal) de a efectua expertize a evenimentelor cauzate de incendii.
  Mai mult decât atât, chiar reprezentanții ministerului au constatat acest lucru, motiv pentru care au publicat, pe site-ul ministerului, în transparență decizională, în data de 14.12.2017 o propunere de modificare a Hotărârii de Guvern nr. 1.461 / 2006, prin care s-a încercat modificarea și completarea dispoziții lor legale menționate astfel încât în competenta acestui institut să intre și dreptul de a efectua expertize tehnice a evenimentelor generate de incendii.
  Astfel:
  – Conținutul art. 3, alin.1, pct. A1 lit.g ar fi trebuit să fie “dezvoltarea metodelor de expertizare tehnică a evenimentelor cauzate de atmosfere explozive şi/sau toxice şi/sau de materii explozive şi/sau incendii (efecte pirogene), precum şi efectuarea de cercetări privind cauzele producerii acestor evenimente”;
  – Conținutul art. 3, alin.1, pct. B8 lit.d ar fi trebuit să fie “expertize tehnice în urma unor evenimente produse în mediul industrial şi civil, generate de explozii, incendii, materii explozive, respectiv substanţe chimice periculoase (toxice/ inflamabile/asfixiante/explozive)”.
  Chiar în Nota de Fundamentare a proiectului de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1461/2006, la finalul paginii 3 se arată că prin această hotărâre “capacitatea de a efectua expertize tehnice a institutului se va extinde asupra tuturor evenimentelor generate de explozii și/sau incendii și se specifică capacitatea institutului de a efectua activități de intervenție și salvare în medii toxice/explozibile/inflamabile”.
  Deci, in prezent, conform celor arătate mai sus, INSEMEX nu are competența legală de a efectua expertize tehnice in cazul evenimentelor generate de incendii, aspect recunoscut implicit chiar de reprezentanții ministerului.
  Cu toate acestea, de ani de zile, INSEMEX efectuează expertize tehnice a evenimentelor cauzate de incendii.
  Totodată, ținând cont de lipsa competenței legale a acestui institut de a efectua astfel expertize, consider că vor putea fi luate în discuție temeinicia și legalitatea hotărârilor judecătorești care au fost pronunțate în dosarele penale în care INSEMEX a efectuat expertizele în incendii.
  Vă solicităm să puneți în vedere, de îndată, lui Găman Artur, director al INSEMEX-Petroșani sa înceteze să mai facă expertize pe incendiu, cel puțin pana la lămurirea situației.
  Cu stimă,
  REDACȚIA OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  SPONSORIZATE

  CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

  În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

  ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

  (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

  STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

  Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  GUVERNUL ROMÂNIEI INTRODUCE MĂSURI STRICTE PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ: PERMISUL DE CONDUCERE POATE FI REȚINUT PENTRU 72 DE ORE

  Începând de astăzi, șoferii români care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, ori...

  MEDIC STOMATOLOG, UCIS ÎN PROPRIUL CABINET

  Un medic stomatolog din Brăila a fost găsit mort în propriul cabinet, într-un incident...

  AUTOTURISM RĂSTURNAT PE AUTOSTRADA A1 ÎN ZONA PECICA

  Astăzi, pe autostrada A1, la kilometrul 568, în zona Pecica, un autoturism s-a răsturnat...