Spectacol în ring la Cupa României

Viitorii campioni din boxul românesc au făcut meciuri spectaculoase la Cupa României pentru tineret. Dorel Simion, Relu Auraș și Vasile Cîtea au rămas impresionați de nivelul pugiliștilor prezenți la competiția de la Iași. Oficialii sunt convinși că boxul românesc se va întoarce cu medalie de la ediția din 2024 a Jocurilor Olimpice.
Titlul olimpic rămâne visul neîmplinit al lui Dorel Simion. Medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, actualul secretar general al federației așteaptă această performanță de la generația de tineret. Boxerii din finala Cupei României îi dau motive să spere.
„Am văzut meciuri bune, mă bucur că avem 2-3 categorii acoperite. Sunt câte doi sportivi de valori apropiate. Speram ca, din doi, unul să ne poată reprezenta la nivel internațional. Ne dorim să găsim acel sportiv bun care să ne reprezinte la Jocurile Olimpice din 2024. Ca sportiv, nu am reușit să cuceresc titlul olimpic. Poate voi reuși, de această dată din spate, să construim unul sau doi campioni olimpici. Mi-aș dori să ne întoarcem cu o medalie de aur de la Paris” – Dorel Simion, secretar general FR Box.
“Sunt foarte mulțumit, a fost o finală pe cinste, cum n-am mai văzut de mult, cu meciuri strânse și spectaculoase. Se vede diferența dintre cei de la lot și ceilalți iar asta mă bucură. Construim echipa de seniori din 2024” – Relu Auraș, antrenor lot seniori de box.
„Ne vom putea bate cu oricine din lume”
Vasile Cîtea îsi pune și el mari speranțe în tinerii pugiliști pe care i-a văzut în ring la Iași. Președintele Federației Române de Box consideră că va veni timpul ca România să emită din nou pretenții la titlul olimpic. Singura medalie de aur a boxului românesc la Jocurile Olimpice a fost obținută în 1956, la Melbourne, când Nicolae Linca s-a impus la categoria semimijlocie (69kg).
„Nivelul este peste așteptări. În finala de azi, peste 80 la sută din meciuri au fost între componenții lotului național. Ei sunt baza proiectului pentru JO 2024. Lângă Andrei Aradoaie și Robert Jitaru, care rămân din actualul lot olimpic, copiii aceștia vin puternic din spate și vom avea o garnitură cu care ne vom bate cu oricine din lume. Ar fi vremea să mai aducem o medalie olimpică de aur în Romania. Cred că cinci ani sunt suficienți pentru a pregăti unul, doi sau trei sportivi cu care să putem emite pretenții la titlul olimpic” – Vasile Cîtea, președinte FR Box.
„Munca bate talentul”
Tavi Dobre este unul dintre pugiliștii învingători la Cupa României pentru tineret. Multiplu campion național și medaliat cu bronz la Campionatele Europene de juniori din 2017, Tavi Dobre s-a impus la categoria 60 kg.
„Nu e așa importantă victoria asta la Cupa României, eu visez la medalia olimpicîn 2024. Cu multă muncă, se poate. Munca bate talentul” – Tavi Dobre, campion național de tineret la box.
Câștigătorii Cupei României
La Cupa României pentru Tineret, competiție disputată la Iași (26-29 noiembrie), au participat 46 de sportivi cu vârste până în 18 ani. Câștigătorii celor 9 categorii sunt: Istvan Nagy (46-49kg), Mihai Văduva (52kg), Robert Lamba (56kg), Tavi Dobre (60kg), Alexandru Badea (69kg), Robert Sefer (75kg), Dragoș Bobei (81kg), Ștefan Lătescu (91kg), Albert Gabriel Florescu (+91kg).