Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

    Stagii regionale de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor omului și libertăților fundamentale

    PUBLICAT ÎN

    Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a participat în zilele de 16 și 17 aprilie 2018, la Alba Iulia, la cel de-al treilea stagiu regional de pregătire profesională a procurorilor în domeniul apărării drepturilor și libertăților fundamentale ale omului. Stagiul este organizat în cadrul proiectului Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală, aflat în derulare la nivelul Ministerului Public.
    În cuvântul de deschidere, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a evidențiat importanța teoretică și practică a proiectului, principalele obiective generale și subiecte ale fondului tematic al acestuia, precum și scopul urmărit  și anume creșterea calității actului de urmărire penală. De asemenea, domnul Augustin Lazăr a relevat necesitatea participării procurorilor la stagii de pregătire specifice, caracterizate prin abordarea unor teme de actualitate, prin prezentarea încălcării drepturilor omului și a libertăților fundamentale, analizarea cauzelor care le-au generat, precum și prin identificarea de soluții menite a le corecta și, pe cât posibil, a le elimina.
    Totodată, domnul Augustin Lazăr și-a manifestat satisfacția referitoare la participarea la lucrări a colegilor din cadrul Procuraturii generale a Republicii Moldova, precum și a unor judecători ai Curții de Apel alba Iulia și a decanului Baroului Alba
    În final, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a menționat că proiectul, în întregul său, se dorește a fi un omagiu adus Centenarului Marii Uniri.
    În cadrul manifestării au mai susținut alocuțiuni domnul Radu Preda, director executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Cătălin Constantinescu, jurist la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, doamna Daniela Balcan, inspector judiciar în cadrul Inspecției Judiciare, iar din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție domnul Ovidiu Predescu, consilier al procurorului general și coordonator științific al proiectului, procurorii Simona Frolu (coordonator al proiectului), Remus Jurj Tudoran și Cătălin Andrei Popescu.
    Din Republica Moldova, au participat la eveniment domnul Ion Caracuian, procuror-şef al Secţiei combatere tortură din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a susținut o prezentare cu titlul ”Infracțiunile de tortură, tratament inuman sau degradant conform legislației Republicii Moldova”, și  domnul Oleg Gîrbu, procuror în cadrul Secției unificarea practicii în domeniul urmăririi penale din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova, care a vorbit despre ”Infracțiunile din domeniul relațiilor familiale. Violența domestică”.
    Menționăm că, pe 19 și 20 aprilie 2018, va avea loc al patrulea stagiu de pregătire profesională, la Cluj-Napoca, la care va fi prezentă și doamna Irina Cambrea, judecător, director adjunct al Institutului Naţional al Magistraturii, care va susține o prezentare cu titlul ”Exigenţe particulare privind desfăşurarea unei anchete penale efective în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale  şi în cazul infracţiunilor privind violenţa domestică”.
    Precizăm că, în cursul lunii mai, se vor desfășura ultimele două stagii din cadrul proiectului, la Timișoara, respectiv Constanța.
    Proiectul ”Protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale în faza de urmărire penală” are ca obiective generale diminuarea numărului de condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, creșterea nivelului de pregătire profesională a procurorilor cu privire la standardele europene de protecție a drepturilor omului, aprofundarea standardelor naționale de protecție a drepturilor omului, precum și stabilirea unor bune practici privind metode și mijloace de anchetă penală menite să prevină încălcarea drepturilor omului în timpul urmăririi penale.

    SPONSORIZATE

    CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

    În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

    ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

    (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

    STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

    Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

    Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

    Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

    TE-AR PUTEA INTERESA

    PATRU PERSOANE REȚINUTE PENTRU TRAFIC DE DROGURI ÎN SIBIU

    Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial...

    ATAC BARBAR ÎN SECTORUL 1: BĂRBAT LOVIT CU SATÂRUL ÎN CAP ÎN TIMP CE ÎNCERCA SĂ PRINDĂ UN HOȚ DE ȚIGĂRI

    În Sectorul 1 al Capitalei, un incident violent a avut loc când un bărbat...

    ACCIDENT RUTIER ÎN VRANCEA: CINCI PERSOANE RĂNITE PE DN 2 E85

    În acest moment, polițiștii rutieri intervin la un accident rutier, sesizat prin SNUAU 112...