Straja are nevoie de salvatori montani

Voluntarii sunt baza la Straja şi Parâng
 
Serviciul de salvare montană din Straja are doar trei angajaţi în condiţiile în care există o lege care obligă administraţia să aibă minim şase angajaţi. Nici aceştia trei nu sunt angajaţi ai municipalităţii ci ai CJ Hunedoara. Norocul turiştilor este că echipa de salvatori din Straja beneficiază de ajutorul salvamontiştilor voluntari.  
 
Serviciul Public Local Salvamont Lupeni nu are nici măcar un angajat, fiind unul din puţinele din ţară care se află în această situaţie. Aceasta în condiţiile în care, în Straja, pe perioada de iarnă, sunt câteva mii de turişti. Securitatea acestora este asigurată de o mână de oameni care fac voluntariat, salvatori pregătiţi şi atestaţi care ar putea fi în orice clipă angajaţi. Municipalitatea Lupeni nu-i poate încadra din cauza blocajului din administraţie cu privire la angajări. Există o soluţie salvatoare care ar rezolva problema şi pe care edilii o pot adopta. „Avem trei angajaţi ai Consiliului Judeţean Hunedoara care sunt la Punctul Salvamont Lupeni. Din punct de vedere legislativ ar trebui să fie şase salvatori montani angajaţi pe serviciu public local, dar în momentul actual, fiind posturile blocate în sistemul public, majoritatea serviciilor din ţară au externalizat către organizaţii nonguvernamentale activitatea aceasta. Legislaţia permite acest lucru şi este specificat în HG 77- 2003, iar externalizând aceste serviciu, scade surplusul de posturi la nivel de administraţii publice judeţene şi locale şi creează posibilitatea, ca la nivel de ONG, să se creioneze ceea ce se cheamă echipe active cu salvatori plătiţi nu voluntari”, a declarat vicepreşedintele Asociaţei Naţionale a Salvatorilor Montani, George Resiga.
Cum în Straja nu s-ar putea asigura nici măcar permanenţa cu cei trei oameni angajaţi de CJ Hunedoara, siguranţa turiştilor cade în mâinile salvatorilor care intervin pe bază de voluntariat.
„La noi este un caz fericit că avem o structură foarte bine pusă la punct. Avem trei persoane pe punctul de lucru al CJH, care nu pot acoperi nici măcar o tură, dar în schimb avem un volum de 18 voluntari activi, atestaţi şi pregătiţi foarte bine. Pe bază de programare, cu aceştia se asigură permanentizarea punctului Straja pe perioada de iarnă şi vara pe Retezat. Resursă umană există şi s-ar putea rezolva şi crea o armonie prin externalizarea serviciului Public Local Salvamont Lupeni către un ONG pe un buget foarte bine definit. Atunci s-ar putea rezolva cu angajarea a încă şase salvatori montani. Majoritatea serviciilor se confruntă cu aceiaşi chestiune, nu pot angaja oameni şi au externalizat şi angajat oameni pe fundaţii”, a explicat Resiga. Situaţia este asemănătoare şi în Staţiunea Parâng, unde tot voluntarii sunt de bază la acţiunile de salvare, dat fiind faptul că serviciul public nu are suficienţi oameni angajaţi.