Țeapă pe Facebook. Oferte părea frumoase ca să fie adevărate

Unii dintre cei care sunt înșelați rămân cu paguba iar escrocii, de cele mai multe ori, sunt greu de identificat și prinși.

O femeie din municipiul Deva a rămas fără 500 de dolari după ce a vrut să facă o serie de cumpărături de la un magazin virtual promovat pe Facebook. Când a realizat că a căzut în plasa escrocilor s-a adresat băncii unde avea contul dar și polițiștilor.

”În baza plângerii penale depuse de persoana vătămată, organele de cercetare penală din cadrul Biroului de Investigații Criminale — Poliția Mun. Deva au dispus începerea urmăririi penale in rem cu privire la infracțiunea de efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, constând în aceea că (…) autori neidentificați au efectuat în mod fraudulos și fără a avea consimțământul persoanei vătămate două debitări ale contului bancar deschis pe numele acesteia, în valoare totală de 2486 lei, echivalentul a 500 USD. (…) Persoana vătămată a plasat o comandă pe magazinul online de pe site-ul de socializare Facebook, intitulat „Triumph”, iar pentru finalizarea acestei comenzi, și-a încărcat datele cardului său bancar pe această platformă. A primit un mesaj pe numărul personal de telefon, prin care i s-a solicitat aprobarea plății unei taxe, în cuantum de 7,89 lei, iar întrucât persoana vătămată a bănuit că este vorba despre comanda plasată de ea, care nu i se livrase încă și taxa de transport aferentă acesteia, a dat curs solicitării făptuitorilor, a accesat link-ul din mesaj www.wadejackson.com/ro, iar acolo și-a introdus datele cardului pentru a achita presupusa taxă de transport. După această operațiune, au urmat două tranzacții în cuantum total de 500 USD, pe care persoana vătămată nu le-a aprobat, însă au putut fi realizate din cauza furnizării datelor cardului pe link-ul antemenționat. Văzând ce se întâmplă și dându-și seama că instrumentul bancar a fost compromis, persoana vătămată a apelat call center-ul Băncii, a anunțat tranzacțiile frauduloase și a blocat cardul respectiv”, se arată în dosar.

Anchetatorii n-au putut identifica nici măcar adresa IP de la care a fost creat link-ul în cauză. În lipsa probelor, procurorul de caz a cerut renunţarea la urmărirea penală iar un judecător de cameră preliminară a admis cererea formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva.