Temperaturi greu de suportat și praf saharian în România!

Meteorologii anunță, miercuri, temperaturi maxime de până la 39 de grade în România, dar și un val de praf saharian cu tot cu particule care pot cauza adevărate probleme persoanelor care suferă de afecțiuni respiratorii.

România se află sub o atenționare cod galben de caniculă și disconfort termic accentuat valabilă până sâmbătă, 31 iulie 2021.

În cea mai mare parte a țării, în ultimele zile ale lunii iulie, valul de căldură se va extinde și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Muntenia. Local, noaptea, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Temperaturi greu de suportat și praf saharian în România!

Valul de căldură va persista, iar disconfortul termic se va accentua. Va fi caniculă în aproape toate regiunile, iar indicele temperatură-umezeală ITU va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 31 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei.

Cerul va fi variabil, însă în a doua parte a zilei, instabilitatea atmosferică va fi pronunțată şi se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, cu rafale de peste 70…80 km/h, vijelii puternice şi căderi de grindină, dar numai pe alocuri, îndeosebi în Transilvania, Maramureș şi în Moldova, precum şi la munte şi în zona subcarpatică, vor fi averse ce vor avea şi caracter torențial.