Tiberiu Iacob – Ridzi: Autoritățile au avut o primă întâlnire cu consultantul care va elabora documentul pentru strategia Văii Jiului

A fost o întâlnire bună, aplicată, în care s-a subliniat încă o data necesitatea unei gândiri comune, unitare, dar și a unor proiecte integrate pentru Valea Jiului.
Strategia își propune să stabilească principalele direcții de dezvoltare a zonei Văii Jiului, în contextul reducerii treptate a activității miniere și în scopul revigorării situației economice și sociale a regiunii. Iar această revigorare se poate face cu fonduri europene deicae Văii Jiului, dar numai pe proiecte integrate, fie că vorbim despre proiecte de infrastructură, cu tot ceea ce cuprinde aceasta, turism sau găsirea unor activități care să fie dezvoltate în Valea Jiului și să genereze venituri stabile.
”Și-au făcut o idee despre pilonii principali ai strategiei și este vorba despre proiecte de infrastructură, dar cu impact în întreaga zonă – și când spun infrastructură mă refer la tot ce înseamnă, de la drumuri, la anvelopat blocuri – cu o gândire unitară. Un pilon foarte important este turismul, investițiile în turism, care cred că sunt pe primul loc și, după aceea găsirea unor activități care să genereze venituri stabile și o foarte bună mobilitate în interiorul zonei, aici fiind vorba despre transportul în comun. S-a mai vorbit despre drum expres de la Simeria la Petroșani și rezolvarea celor două căi: spre Herculane și spre Voineasa, precum și calea ferată. Eu am propus o chestiune pe care au luat-o în seamă, respectiv relocarea în Valea Jiului a unor insituții guvernamentale. Asta înseamnă să facă o agenție națională în Valea Jiului, niște sucursale ale unor firme de stat, pentru ca astea sunt locuri de muncă sigure. S-a discutat foarte serios de un fond pentru Valea Jiului de susținere ca și contribuție pentru proiectele cu finanțare europeană”, a explicat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.