Tiberiu Iacob – Ridzi: Discuții în Comisia Europeană despre Valea Jiului

La Bruxelles, oficialii europeni s-au reunit pentru a discuta problemele zonelor miniere aflate în tranziție, inclusiv Valea Jiului, România aderând la Platforma pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție.
”Sunt prezent la Bruxelles la întâlnirea organizată de Comisia Europeană, unde în cadrul Platformei pentru Regiunile Carbonifere în Tranziție se discută și despre Valea Jiului și soluțiile posibile pentru zona noastră”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.
Pentru a susține diversificarea economică și tranziția tehnologică a regiunilor carbonifere, Comisia Europeană a lansat în 11 decembrie 2017 ”Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziție”, una dintre principalele măsuri ale pachetului “Energie curată pentru toţi europenii”.  Platforma facilitează dezvoltarea de proiecte și strategii pe termen lung în regiunile carbonifere, în scopul lansării procesului de tranziție și ca răspuns la dificultățile sociale   și de mediu. Ea este concepută pentru a stimula tranziția către energia curată, acordând mai multă atenție echității sociale, transformărilor structurale, noilor competențe și finanțării pentru economia reală.
România a aderat la această platformă la începutul anului 2018 și,  în acest fel,  Valea Jiului ar fi prima zonă din România care va beneficia de sprijinul acestei iniţiative.