Tiberiu Iacob-Ridzi: ”Statul român e dator să găsească soluții pentru CEH, nu să se ascundă în spatele insolvenței acesteia !

 
Situația generată de încă un protest al minerilor din Valea Jiului mă determină să intervin în mod public pentru a solicita reprezentanților Statului Român – proprietarul de drept al CEH – găsirea imediată a unei soluții pentru existența, în continuare, a acestui important agent economic pentru Valea Jiului și întregul județ Hunedoara, dar mai ales pentru garantarea locurilor de muncă ale salariaților. Nu fac acest gest din considerente politicianiste, ci pur și simplu pentru că mă simt solidar cu ortacii alături de care am lucrat ani la rând în subteran, la mina Livezeni, precum și pentru că, în calitate de primar al municipiului Petroșani, nu-mi este indiferentă situația în care se află CEH și, mai ales, oamenii care lucrează în cadrul acestuia.
Consider că acționarul unic al CEH, care este statul român, prin Ministerul Energiei, are datoria de a găsi acele soluții economice prin care CEH să redevină un agent economic viabil pe piața românească de energie și un agent economic capabil să susțină în continuare dezvoltarea economiei locale. Acest lucru este cu atât mai important pentru comunitatea noastră cu cât, în toți acești ani, în care s-au făcut planuri de restructurare și restrângere a sectorului minier și energetic, statul român nu a făcut foarte multe pentru crearea unor alternative economice care să asigure transferul social al locuitorilor către alte ramuri industriale și economice. Statul român trebuie să înțeleagă că, în ciuda eforturilor făcute de reprezentanți ai comunității locale din Petroșani, Valea Jiului și județul Hunedoara, noi nu avem nici pârghiile și nici calitatea de a soluționa probemele create în urma unui management defectuos al CEH, girat de reprezentanții de drept ai statului care este unicul proprietar al CEH.
Personal, cred că actualul Guvern tehnocrat, format în mare parte din specialiști cu abilități testate în instituții europene și buni cunoscători ai mecanismelor de negociere la nivelul Comisiei Europene, trebuie să caute soluții pentru viitorul industriei miniere și energetice din România, soluții punctuale pentru CEH, inclusiv în plan european. Sunt convins că, așa cum țări precum Germania sau Polonia au reușit să găească soluții pentru problemele mineritului, experții guvernamentali din România pot face cu succes demersuri similare.
Până atunci însă statul român trebuie să găsească urgent o soluție prin care să dea un răspuns favorabil oamenilor care își riscă viața în fiecare zi, în subteranul minelor din Valea Jiului, pentru a da acel cărbune care asigură, în bună parte, independența energetică a României. Statul român are obligația morală și responsabilitatea economică și socială de a le oferi, acum, minerilor care se tem de pierderea locului lor de muncă, garanții că acest lucru nu se va întâmpla. Câteva sute de mineri sunt chiar în acest moment, blocați în subteran la minele din Valea Jiului, pentru că au nevoie de aceste asigurări și de multe alte răspunsuri legale de viitorul lor și al familiilor lor. Pentru acești mineri, fiecare zi și fiecare oră care trece fără un răspuns categoric și responsabil al reprezentanților în drept să acționeze pentru soluționarea problemelor CEH se poate transforma în accentuarea stării de sănătate și poate conduce chiar la pierderea de vieți omenești.
Invit rerezentanții Ministerului Energiei, ai Guvenului României, să analizeze atent, urgent și responsabil toate aceste probleme și să acționeze pe cale de consecință, nu să se ascundă în spatele situației de insolvență în care se află CEH.