Tradiții în a doua zi de Paște

Mersul finilor în vizită la nași, cu colaci pască și ouă, sau stropitul fetelor sunt tradiții care încă se mai păstrează în multe zone ale țării în a doua zi de Paște, când începe Săptămâna Luminată.

Obiceiul stropitului se practică în Transilvania în a doua zi de Paşte, iar în Şcheii Braşovului este păstrat de sute de ani şi transmis mai departe de unul dintre cele şapte grupuri de juni, junii tineri. A doua zi de Paşte, junii tineri, îmbrăcaţi în costume tradiţionale, se adună la Biserica „Sf. Nicolae” din Şcheii Braşovului, de unde pleacă spre casele fetelor nemăritate. Ei poartă pălării negre din catifea împodobite cu panglici tricolore, cămaşă albă cu creţuri până la genunchi, flanel cu mâneci acoperit cu un laibăr de culoare vânăt închis şi cizme.
 
În fruntea alaiului merg lăutarii, iar junii încing hore, spun strigături şi cântă tot drumul până la casele fetelor. Când ajung la tinerele nemăritate, le stropesc cu parfum. Aici sunt serviţi cu ouă roşii, vin, iar fetele le prind câte o floare la butonieră. Ritualul stropitului se termină seara târziu, după ce junii tinerii au trecut pe la toate casele fetelor nemăritate. Pe vremuri, fetele erau udate cu găleţi pline cu apă. În timp, s-a renunţat la această practică în favoarea parfumului, scrie evz.ro.