Trei stații seismice aduse pentru monitorizarea activității seismice din Gorj

Trei staţii seismice şi cinci GPS au fost instalate în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara, după cutremurul de marţi cu magnitudinea de 5,7 din judeţul Gorj, în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea, a anunţat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

„În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialişti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestea. Noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale”, a anunțat INCDFP. Aceste staţii seismice vin în completarea celor cinci staţii deja existente în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia.

Datele anunţate joi de INCDFP arătau că seismul din 14 februarie a produs peste 315 replici, numai în noaptea de miercuri spre joi cinci dintre acestea depăşind 3 pe Richter.