Un fost polițist în acuză pe șeful IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru, de plagiat

Un fost poliţist din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie(IPJ) Hunedoara îl acuză pe şeful instituţiei, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, că şi-a plagiat teza de doctorat, sesizarea acestuia la CNATDCU neputând fi soluţionată întrucât teza este probă într-un dosar al Parchetului General.
Şeful IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru, a obţinut titlul de doctor în anul 2014, la Academia Naţională de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, prin lucrarea cu tema <<Managementul investigării fraudelor în domeniu pieţelor de capital>>, sub coordonarea profesorului Costică Voicu. Un fost subordonat al şefului IPJ Hunedoara, fostul poliţist Claudiu Ionescu, susţine că a identificat elemente de plagiat în lucrarea de doctorat şi a depus, în 17 noiembrie, o sesizare la Ministerul Educaţiei. Sesizarea acestuia a fost redirecţionată de cei de la minister la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
În plângerea înaintată CNATDCU, bărbatul susţine că a identificat „similitudini şi texte identice” cu teza de doctorat a unui alt poliţist, Alexandru Moraru, susţinută în anul 2009 la Academia Naţională de Poliţie, cu tema <<Specificul managementului pentru combaterea criminalităţii din sistemul bancar>>, coordonată tot de profesorul Costică Voicu.
„Analizarea capitolul IV cu titlul << Managementul investigării fraudelor in domeniul pietei de capital>> din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel din anul 2014, am constat suspiciunea de plagiat folosindu-se metoda copy-paste, fără consemnarea sursei a unui numar de 89 rânduri, identice cu pasaje identificate in teza de doctorat a domnului Moraru Alexandru, susţinută in anul 2009, la Academia de Politie, „Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, cu tema << Specificul managementului pentru combaterea criminalităţii din sistemul bancar>> capitolul V-rezumat. Solicit analizarea capitolelor II si III, din teza de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel, întrucât nu dispun de mijloacele şi resursele necesare. De asemenea solicit analizarea întregii teze de doctorat a domnului Dumitru Liviu Gabriel pentru a se stabili existenţa/inexistenţa vreunui plagiat.”, se arată în sesizarea înaintată CNATDCU.
Sursa: mediafax.ro
Punctul de vedere al Şefului IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Gabriel Dumitru
Urmare la articolul publicat pe site-ul Mediafax referitor la acuzațiile de plagiat despre care dl. Ionescu Claudiu afirmă că le-ar fi formulat la adresa mea, va comunic următoarele:
Teza de doctorat elaborată de mine sub îndrumarea prof. Dr. Costica Voicu în cadrul Școlii doctorale din cadrul Academiei de Politie „Alexandru Ioan Cuza” are titlul „Managementul cercetării infracțiunilor în domeniul piețelor de capital”, a fost susținută public la 7.02.2014 și respectă în totalitate normele de redactare impuse unei astfel de lucrări.
Verificarea valorii științifice a unei astfel de lucrări este dată, din considerente legate de pregătire de specialitate, unei structuri a cărei competență este recunoscută legislativ, orice speculație contrară fiind făcută din alte considerente decât aflarea adevărului.
În prezent nu am cunoștință de vreo cercetare declanșată cu privire la lucrarea mea de doctorat, iar dacă aceasta există nu poate decât sa lămurească valoarea ei incontestabilă și va da posibilitatea angajării răspunderii celor care au fabricat afirmații calomnioase.
Liviu Dumitru