Verdict: Șantajistul Andrei Câmpean, vinovat și pentru denigrare!

Instanța de fond l-a obligat pe individul care se erijase în jurnalist la plata unor daune substanțiale pentru că a acționat ”cu încălcarea drepturilor reclamantului la demnitate, reputaţie şi la propria imagine”.

O serie de afirmații mincinoase făcute de individul prins în flagrant în timp ce șantaja doi afaceriști, condamnat la închisoare cu suspendare pentru această infracțiune, i-au adus o plângere în instanța de judecată.

Cel vizat de atacuri a fost directorul Observatorul Național, Robert Wagner, adică exact cel care încercase să-l ajute în mai multe rânduri pe Andrei Câmpean, în vremurile în care i se plângea că nu are cu ce să-și hrănească familia.

Articolele denigratoare, majoritatea pline de greșeli gramaticale și de ortografie, l-au indicat pe Câmpean drept autor, iar instanța de judecată a întărit acest lucru prin sentința publicată de curând.

” În ceea ce priveşte acuzaţiile referitoare la practicarea şantajului şi a traficului de influenţă a ziaristului, reprezintă acuzaţii grave, fiind un atac direct nu numai la persoana reclamantului, ci si la adresa credibilității  presei/ziariştilor în general. (…) Instanţa reţine, că aprecierea cu privire la protecţia ce trebuie acordată ziaristului, atât pentru declaraţii factuale, cât şi pentru emiterea unor judecăţi de valoare, trebuie să aibă în vedere un element determinant, şi anume, buna credinţă a autorului afirmaţiilor care afectează reputaţia persoanei vătămate. Buna credinţă a ziaristului trebuie să rezulte dintr-o bază factuală suficientă, care să fie pusă la dispoziţia publicului în cuprinsul articolului în care sunt puse în discuţie în mod direct persoane determinate prin nume şi imagini. În cazul în speţă, instanţa reţine că articolele postate de parat nu cuprinde o bază factuală suficientă, nu a indicat în cuprinsul articolelor informaţii pe care le-ar fi putut obţine de la autorităţile publice (în virtutea exercitării dreptului la liber acces la informaţiile de interes public) privind cercetările efectuate asupra săvârșirii de către reclamant a pretinselor fapte penale, paratul prezentând ca adevărate presupuse fapte cunoscute din perioada colaborării cu reclamantul dar nedovedite.       Rolul pe care și l-a asumat, respectiv acela de a alerta opinia publică cu referire la  informații despre posibile nereguli, a fost depăşit de către pârât care, în cadrul postărilor a formulat adevărate verdicte de vinovăţie penală, fără să dovada unei baze factuale, a sesizării organelor de cercetare penală sau a eventualelor soluţii pronunţate în justiţie”, se arată în motivarea instanței Judecătoriei Petroșani.

Magistrații au stabilit că dreptul la liberă exprimare a fost exercitat de pârâtul Andrei Câmpean prin articolele scrise şi publicate pe site-ul News VJ în mod abuziv, cu încălcarea drepturilor reclamantului la demnitate, reputaţie şi la propria imagine.

Instanţa a hotărât ca Andrei Câmpean să plătească directorului Observatorul Național, suma de 2000 lei reprezentând despăgubiri pentru încălcarea drepturilor la demnitate şi la propria imagine.  Decizia instanței de fond nu este una definitivă.

Șantajistul Andrei Câmpean, condamnat la închisoare cu suspendare!