Vetuța Stănescu: Un an de guvernare liberală. De la promisiunile neonorate ale PSD, la realizările concrete ale PNL

PNL este partidul care a avut curajul să-și asume responsabilitatea guvernării în condiții fără precedent în istoria României din ultima sută de ani, marcate de multiple dificultăți și provocări. Chiar și în această situație, când țara a traversat, la fel ca și întreaga omenire, o criză sanitară fără precedent, PNL a reușit să realizeze o serie de investiții importante care au adus creștere economică într-o țară vlăguită după trei ani de guvernare PSD, care au dus la creșterea nivelului de trai și au adus stabilitate. După trei ani în care PSD doar a promis, PNL a demonstrat că se pot face lucruri importante pentru România și pentru români.

Acest lucru a fost reliefat într-o conferință de presă susținută de președintele PNL Hunedoara, Vetuța Stănescu – secretar de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, deputatul Lucan Heiuș și fostul prefect de Hunedoara Vasilică Potecă, toți trei candidați la alegerile parlamentare din data de 6 decembrie.

Secretarul de stat în MLPDA, Vetuța Stănescu, a subliniat că, la momentul preluării mandatului, în noiembrie 2019, PNL a găsit un deficit financiar extrem de mare, o țară vlăguită, în care existau foarte multe promisiuni și prea puține realizări concrete, iar în luna martie a acestui an Guvernul a trebuit să facă față și unei crize extrem de complicate din punct de vedere al sănătății populației, respectiv pandemia de COVID – 19. O criză care a produs evenimente și etape în fața cărora PNL a fost nevoit să facă față.

Vetuța Stănescu: ”Un an de guvernare PNL versus trei ani de guvernare PSD. Acesta este mesajul pe care vrem să-l transmitem astăzi. PSD 3 ani: promisiuni neonorate, lupta cu justiția, incompetența, locuri de muncă atribuite pe criterii clientelare. Într-un an de când PNL guvernează România am făcut următoarele lucruri: investiții, stabilitate, creșterea nivelului de trai, repet, într-o perioadă extrem de complicată. În momentul în care a debutat criza sanitară, Guvernul PNL a găsit depozite goale, a găsit o țară vlăguită din punct de vedere al posibilităților sanitare de răspuns, a găsit o țară care, în luna martie, putea să facă 100 de testări/ zi pentru cazurile pozitive COVID, o țară în care paturile ATI erau puține, ventilatoarele erau puține, infrastructura medicală era scăzută. Iată că ne găsim acum într-un moment în care se fac 40.000 de teste/zi, adică de 400 de ori mai multe, am crescut numărul de paturi la terapie intensivă la peste 3.000, am finanțat spitale, spre deosebire de PSD care doar a mimat acest lucru, le-am dotat cu echipamente medicale și, din punct de vedere al stimulării personalului medical care a lucrat și lucrează în aceste focare COVID – 19, am acordat stimulentul de risc”.

De asemenea, investițiile în domeniul sanitar au fost certe și reale, spre deosebire de guvernarea PSD în care mai mult s-a mimat decât s-a făcut.

Vetuța Stănescu: ”Am obținut finanțarea și am semnat contractele pentru trei spitale regionale – la Iași, la Cluj și la Craiova și un spital județean la Sibiu. Asta în timp ce PSD doar a trâmbițat că aceste spitale deja sunt și construite. Am văzut cu toții lideri locali ai PSD care se lăudau că infrastructura sanitară este una sănătoasă. În județul Hunedoara în acest moment am reușit să continuăm finanțarea celor două spitale în vederea reabilitării lor – Deva și Petroșani, am asigurat stocurile de medicamente, materiale și echipamente sanitare pe perioada pandemiei și toate spitalele au stocurile la nivel optim”.

Pe de altă parte, au continuat și programele de îmbunătățire a infrastructurii și au fost lansate noi programe prin care localitățile se  pot dezvolta. Din iunie și până acum în județul Hunedoara au fost depuse 146 de obiective de finanțare, ceea ce nu este deloc puțin, raportat la numărul de unități administrativ teritoriale existente.

Vetuța Stănescu: ”Din punctul de vedere al activității mele în interiorul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, pot să vă spun că am reușit să promovez câteva programe de finanțare care până la acel moment nu existau. Sunt programe de finanțare pe care județul Hunedoara, din iunie până în 4 noiembrie, a depus 146 de obiective de finanțare, în condițiile în care avem 69 de unități administrativ teritoriale. Sunt peste 2 obiective finanțabile în fiecare UAT. În noiembrie 2019, când PNL a preluat guvernarea, se vorbea foarte mult de blocarea proiectelor pe care noi le-a găsit, adică vestitul PNDL, că vom da oameni afară sau că le vom scădea salariile. Ne găsim în situația, la un an de guvernare, în care PNDL continuă să fie finanțat, în care, sigur, verificăm obiectivele pe care le finanțăm, că dorim ca lucrurile pe care le plătim cu bani publici să fie și realizate, salariile s-au menținut sau au crescut, iar numărul de angajați a rămas la fel. Nu a dat nimeni pe nimeni afară.

Din punct de vedere al venitului românilor, pot să spun că salariul mediu brut a crescut cu 8%, ceea ce nu e puțin. Ne-am străduit din răsputeri, într-o situație pandemică mondială, să menținem creșterea pensiilor, să creștem alocațiile, într-o perioadă foarte complicată din punct de vedere economic. România are nevoie de programe de dezvoltare în continuare, chiar dacă traversăm această criză complicată, are nevoie să își consolideze poziția în plan economic și în plan european, și PNL este garanția că România o să-și mențină și o să-și parcurgă drumul pe care a pornit, acela al dezvoltării”.

Taxe și impozite reduse de Guvernul PNL

Măsuri importante au fost și în domeniul fiscalității. Guvernul PNL condus de Ludovic Orban a adoptat mai multe măsuri în acest sens. Deputatul Lucian Heiuș dă asigurări că anul viitor în nici un caz nu vor fi introduse noi taxe și impozite și nici nu vor fi majorate cele existente, așa cum în mod fals încearcă lideri ai PSD să acrediteze acum ideea. De fapt, a explicat Heiuș, acest lucru ar fi o mare greșeală din punct de vedere al politicilor  din domeniul fiscalității, iar PNL a demonstrat, prin măsurile adoptate, că are oameni foarte bine pregătiți.

Lucian Heiuș: ”Primele măsuri, în luna noiembrie a anului 2019, odată cu preluarea guvernării, au fost de eliminare a unor impozite și taxe și nu trebuie să uităm acest lucru. A fost prima decizie importantă în domeniul fiscalității pe care a luat-o Guvernul Ludovic Orban, cea de a elimina supraacciza la carburanți, care a redus prețul la combustibil cu aproape 1 leu/ litru. Nu trebuie să uităm că inclusiv în domeniul telecomunicațiilor, al mass-media, erau introduse niște impozite suplimentare, atât pentru abonamentele radio – TV, pentru telefonia mobilă, care au fost eliminate de guvernul liberal. De asemenea, PNL a eliminat acea supraimpozitare a energiei electrice și energiei termice, în luna noiembrie a anului trecut. Astăzi stau și mă minunez cum așa-ziși specialiști în fiscalitate ai PSD umplu posturile TV și spun că noi, după alegeri, vom mări impozitele și taxele. Nimic mai fals. Ei au introdus impozite și taxe, noi am eliminat în urmă cu un an de zile aceste impozite care duceau la o presiune suplimentară pe omul de rând, am eliminat și acea impozitare a muncii part time. Și atunci, cât poți să fii de demagog, de lipsit de profesionalism și să te comporți cu dispreț față de meseria pe care o ai, și aici mă refer la finanțiștii din PSD, și să uiți aceste lucruri. Nu se va introduce nici un impozit și nicio taxă suplimentară anul viitor. Ar fi și greșit acest lucru. Noi, în PNL, suntem oameni care știm carte, suntem pregătiți în acest domeniu și orice student de anul II de facultate învață că o politică prociclică în domeniul fiscalității este greșită. PSD a aplicat o politică prociclică în momentul în care România era pe creștere economică și ei au redus taxele și impozitele. Întotdeauna când lucrurile merg bine atunci poți să mărești impozite și taxe, ca, la momentul în care vine o scădere economică, să poți să reduci  impozite și taxe astfel încât să ajuți agenții economici și populația să treacă cu bine prin momentul de scădere economică”.

În acest an foarte greu, economia României a fost greu încercată, la fel cum a  fost, de fapt, și economia din întreaga Europă sau de pe plan mondial. Guvernul liberal a venit însă cu  multe măsuri pentru a sprijini mediul de afaceri pentru a putea trece cât mai ușor prin această criză generată de pandemia de coronavirus.

Lucian Heiuș: ”Peste 1,2 milioane de angajați au beneficiat de șomaj tehnic, s-au dat credit cu garanție guvernamentală prin IMM Invest de peste 30 de miliarde de lei, bani accesați prin bănci, care au produs o infuzie de capital în economie. Nu trebuie să uităm că executarea silită împotriva firmelor care au acumulat datorii din cauza acestei pandemii este sistată din luna aprilie, tocmai pentru a se lăsa un capital de lucru agenților economici care trec prin momente dificile. Sunt lansate alte 4 programe de finanțare. S-a investit foarte mult în infrastructura mare, se lucrează ca niciodată pe tronsoane de autostrăzi, s-a dat drumul la mari investiții, s-au semnat acele trei spitale regionale, în condițiile în care PSD se lăuda că în patru ani va face 8 spitale și nu a început nici măcar unul. Se plătesc la timp toate lucrările pe PNDL și acest lucru duce la dezvoltarea României chiar în condițiile în care economia o duce greu. Vrem să continuăm acest mod de a gândi, această filozofie bugetară și investițională”.

Și, potrivit cifrelor, a realităților economice, în anul 2020 s-a investi prin bugetul de stat mai mult decât a investit Guvernul PSD în 2018, când România avea o creștere economică de peste 5%. Iar acest lucru, spune deputatul Lucian Heiuș, se datorează faptului că liberalii au înțeles că dezvoltarea economică ne permite ca în viitor să avem și bani pentru creșterea salariilor, și pentru majorarea pensiilor și a alocațiilor și pentru asigurarea funcționării statului chiar și în condițiile unor astfel de momente dificile, care pot oricând să vină asupra noastră.

Județul Hunedoara – de la pandemie, la secetă și inundații

Județul Hunedoara a fost greu încercat în acest an. A trecut prin pandemie, dar și prin secetă și inundații fără precedent în ultimii zeci de ani. În plus, se confruntă și cu mari probleme economice. De toate acestea s-a ocupat Guvernul PNL condus de Ludovic Orban, precum și reprezentanții din teritoriu. Despre aceste aspecte a făcut vorbire și Vasilică Potecă, fost prefect de Hunedoara și candidat la Senatul României.

Vasilică Potecă: ”Prima mare temă din județul Hunedoara a fost rezolvarea problemei de la Complexul Energetic Hunedoara, plata salariilor, chiar în luna ianuarie. Această temă a dezvoltării județului Hunedoara pe această problemă a cărbunelui este în curs de rezolvare de către Guvernul Orban, prin reorganizările care au loc la CEH și la Mintia.

A doua mare problemă, în luna februarie a fost legată de faptul că Spitalul Județean din Deva (aflat în administrarea Consiliului Județean Hunedoara) a rămas fără alimente. Atunci tot Guvernul Orban a intervenit și a rezolvat problemele. Tot atunci a pornit la nivel guvernamental procesul de deblocare a lucrărilor la spitalele din județul Hunedoara. În luna martie a venit pandemia. În acel moment am găsit spitalele dezorganizate din  punct de vedere funcțional și și o lipsă totală de materiale, și am făcut intervențiile la nivel central pentru rezolvarea acestor probleme. La începutul anului aveam o capacitate de testare ZERO și nu numai Real Time PCR-urile erau o problemă, ci tot ceea ce urma după ele, tot ceea ce însemna să duci până la capăt acest proces de evaluare a bolnavilor. Am crescut capacitatea ATI la nivelul județului Hunedoara, am reorganizat rețeaua, am adus conducere militară, când nu am mai putut să avem înțelegere locală privind reorganizarea sistemului medical. Sunt lucrurile care s-au făcut în lunile aprilie – mai.

În același timp, pe lângă această pandemie, am fost loviți de o cumplită secetă pe care am tratat-o cu maximă seriozitate și am dat toți banii celor care au fost afectați. Au venit apoi inundațiile. Împreună cu dl. deputat Heiuș, cu doamna Vetuța Stănescu, am făcut toate demersurile și am plătit 55 de milioane de lei, aproximativ 10 milioane de euro, în județul Hunedoara, pentru reabilitarea infrastructurii afectate de inundații. În plus, este pentru prima dată când s-au dat despăgubiri pentru gospodăriile cetățenilor afectați din județul Hunedoara. Dacă înainte procesul se întindea pe ani întregi, de această dată în 2 săptămâni s-a făcut evaluarea și în a treia săptămână s-au și plătit banii”.

Vasilică Potecă a mai precizat că tot în această perioadă au fost găsite resursele financiare pentru angajații care au rămas în șomaj tehnic, și nu au fost deloc puțini. Practic spune Potecă, într-o singură săptămână în județul Hunedoara au fost înregistrați 25.000 de șomeri, în condițiile în care aveam 1.000 – 2.000 de șomeri înainte de pandemie. 25.000 de oameni care au trebuit plătiți, astfel încât să fie menținute locurile de muncă și activitatea economică în picioare în județul Hunedoara. Iar măsurile au continuat și ulterior.

Vasilică Potecă: ”După aceea, pentru continuarea activității am acordat în continuare pentru cei 25.000 de oameni acel 41,5%. Am luat măsuri active în continuare în județ, iar acestea au continuat și în timpul verii. I-am ajutat pe cei din HORECA și am avut foarte multă atenție pentru pensionari și copii, inclusiv achiziționarea de tablete. Pensiile au crescut cu 14%. În acest context complicat din țară nu puteam să găsim  mai multe sume, dar le vom găsi în bugetul de anul viitor la anul în buget. 58.000 de copii beneficiază de alocații, care vor crește în mod treptat pentru că nu aveam în bugetul pe anul acesta cuprinse aceste sume.

Acest an de guvernare din punct de vedere al administrării țării îl consider un succes, din punct de vedere al finanțării în consider un succes. Cei care suntem aici am luptat pentru județul Hunedoara și pentru Româna în general. Aveți angajamentul nostru că vom continua și vom merge pe aceeași linie”.