VIDEO : Telegondola către nicăieri, mândria primarului Gheorghe Ile


Afacerea din Pasul Vâlcan, municipiul Vulcan-Hunedoara, anchetată şi pe procurori se dovedeşte pe zi ce trece doar un aranjament de sifonare a banilor publici. Totul a fost pus la cale în guvernarea Băsescu, în perioada când Elena Udrea era ministrul Dezvoltării şi Turismului. Investiţia de zeci de milioane de euro de la buget nu aduce nici acum, la ani buni de la inagurare, vreun profit pentru oraş. Cei câţiva turişti rătăciţi care ajung într-o staţiune fără locuri de cazare şi pârtii, dacă reuşesc să se strecoare printre câinii fără stăpân de la telegondolă, nu înseamnă turism.
Costurile telegondolei s-au cifrat la circa 33 milioane de lei, fără TVA, în total, circa 10 milioane de euro. Telegondola are 73 de telecabine cu 8 locuri fiecare şi, conform estimărilor, poate transporta 1.800 de persoane într-o oră. Toate bune şi frumoase, numai că investiţia din Valea Jiului nu era deloc o prioritate, de fapt prioritatea era construirea unei staţiuni şi abia apoi a instalaţiei de transport. Acest lucru îl spun şi localnicii, mulţi dntre ei deloc impresionaţi de realizarea primarului municipiului, Gheorghe Ile.
O problemă şi mai mare este că investiţia care mai mult stă în loc să producă, riscă să dispară cu totul de pe faţa pământului. Locul pe care s-a construit o ia la vale, dar primarul nu vede acest lucru.
Telegondola de la Vulcan a costat 10 milioane de euro bani veniţi de la guvern, dar la aceşti bani au mai fost şi alte costuri. Telecabinele, cablajul, stâlpii etc. au costuri separate. Iată ce declara presei anul trecut primarul Gheorghe Ilie (fost PDL): „În anul 2009 s-au făcut plăţi de 110 milioane de lei cu care am comandat echipamentul necesar pentru montarea telegondolei”. Afacerea a ajuns şi pe la DNA după ce s-a aflat că firma care a cumpărat telegondola a livrat-o primăriei la un preţ de circa şapte ori mai mare decât cel de achiziţie. Primăria lui Gheoghe Ile a plătit fără să-şi pună întrebări de ce cumpără la suprapreţ. Ancheta DNA n-a mai adus prea multe noutăţi, cercetarea încă este în curs, încă de prin 2014, iar primarul stă liniştit pentru că, spune el, „totul este în regulă”.