VIDEO – Trupurile copiilor morți în Retezat, au fost recuperate de jandarmii montani și salvamontiști


În data de 23.04.2017 ora 17.30, jandarmii montani și salvamontiștii implicați în acțiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane ce și-au pierdut viața în avalanșa din Masivul Retezat au ajuns la Cârnic. Cele două trupuri au fost preluate de către Serviciul de Medicină Legală.
Avalanșa s-a produs în zona Bucura – Peleaga, în locul denumit “Căldarea berbecilor”, în data de 22 aprilie 2017.
În avalanșă au mai fost prinse și alte 5 persoane care au necesitat acordarea de îngrijiri medicale, fiind transportate la unități spitalicești, persoanele respective aflându-se în prezent în afara oricărui pericol.
Încă de la primele ore ale dimineții zilei de 23 aprilie 2017, de la 05.30, jandarmi montani și salvamontiști au pornit în acțiunea de recuperare a trupurilor celor două persoane.
La ora 11.18 echipele au ajuns la locul producerii avalanșei și au desfășurat activități specifice pentru transportarea trupurilor celor două persoane decedate. La 12.30 aceștia au început deplasarea către Cârnic.
Acțiunea s-a desfășurat în condiții extrem de dificile, datorită traseului montan accidentat, acoperit cu un strat considerabil de zăpadă afânată, cât și din pricina condițiilor meteorologice neprielnice (ceață, temperaturi sub 10°C, vânt în rafală până la 80 km/h). Echipele s-au deplasat pe traseul Pietrele – Cabana Gențiana – Bordu Tomi – Custura Bucura – Căldarea Berbecilor, iar la întoarcere, de la locul producerii avalanșei în sens invers către Cabana Gențiana – Cârnic.
La acțiunile din Masivul Retezat executate pentru salvarea victimelor avalanșei, precum și pentru recuperarea corpurilor celor două persoane decedate au participat 18 jandarmi montani și 36 de salvamontiști.
Pentru prevenirea unor evenimente în zona montană jandarmii recomandă turiștilor să se informeze și să țină cont la planificarea deplasarilor pe traseeele montane de avertizările cu privire la starea și gradul de accesibilitate al traseelor montane, emise de către autoritățile competente.