Viiturile au făcut prăpăd în Valea Jiului

Zeci de sinistrați evacuați cu bărcile din locuințe, sute de gospodării afectate de apă și nămol și pagubed de zeci de mii de lei în infrastructură este un prim bilanț în urma ploilor torențiale care au lovit Valea Jiului două zile consecutive. Potopul a lovit sâmbătă noapte cu o ploaie urmată de grindină cât oul de gâină. Mii de autoturisme au fost distruse în urma căderii de gheață, acoperișurile unor școli dar și al unor instiuții publice ori gospodării individuale. “În Petroșani, Petrila, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, precum și 125 de acoperișuri de locuințe sau instituții de învățământ precum și acoperișul unui bloc. Grindina a distrus parțial acoperișul unui bloc situat pe strada Venus din Petroșani, în timp ce, acoperișul Școlii Generale Carmen Sylva, tot din Petroșani, a fost distrus în totalitate. Parțial au fost deteriorate acoperișurile Colegiului Mihai Eminescu și al Colegiului Economic Hermes, ambele din Petroșani. Alte 122 de acoperișuri de locuințe din Petroșani au fost afectate de grindină”, arată o primă evaluare a autorităților județene.
Aeroportul sub ape
Dezastrul a continuat duminică noapte cu o ploaie torențială care a umflat toate pâraiele din cele șase localități ale Văii. Totodată, ruperea de nori a făcut ca Jiu de Est dar și cel de Vest să iasă din matcă și să inunde cartierele din Petrila, Lupeni și Uricani. Cel mai grav a fost în Lupeni, primarul localității, Cristian Resmeriță insituind cod roșu de inundații. DN 66A la ieșire din Lupeni spre Uricani a fost blocat de aluviuni iar pe străzi apa depășea și un metru pe străzile municipiului. Viiturile au afectat alte sute de apartamente, case și gospodării din Petroșani, Petrila și Aninoasa. Astfe, într-o singură oră și jumătate au fost preluate la numărul unic de urgență 112, aproximativ 200 de apeluri ale locuitorilor din Valea Jiului, oamenii crând disperați ajutor. “În cel mai scurt timp, au fost mobilizați aproape 200 de pompieri ai Detașamentelor Petroșani, Deva, Hunedoara și Orăștie precum și ai Secției Ilia, în zona calamitată. Ajunși la fața locului, pompierii au găsit o situație critică, un întreg cartier din Petroșani, aflat într-o zonă mai joasă, fiind sub ape, nivelul acesteia ajungând la etajul I al imobilelor. Imediat, pompierii au început evacuarea locuitorilor cu ajutorul bărcilor. În primele 4 ore, de la producerea fenomenelor meteo periculoase, au fost evacuate 60 de persoane, dintre care 6 sunt copii, o femeie este însărcinată, iar 2 persoane au fost transportate la spital cu hipotermie.
Primele date arată că ploaia torențială, care nu a putut fi preluată de sistemele de canalizare, a afectat 30 de blocuri și 300 de gospodării, majoritatea din Petroșani și Lupeni.
De asemenea, subsolul Spitalului Petroșani și casa liftului au fost inundate.
Persoanele evacuate au fost preluate de polițiști și pompieri la Primăria Petroșani, de unde au fost distribuite spre locurile de cazare, puse la dispoziție de autoritățile locale.
Paisprezece oameni evacuați au optat să se cazeze, în această noapte, în căminul Universității Petroșani, în timp ce restul, au ales să doarmă la rude sau prieteni”, a precizat Anemona Doda, purtător de cuvânt ISU Hunedoara. În sprijinul pompierilor hunedoreni au venit militari de la Inspectoratele pentru Situații de Urgență din județele Timiș, Caraș, Gorj, Sibiu și Alba. “În operațiuni au fost implicați, de asemenea, 30 de polițiști, 10 jandarmi și membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Acțiunile în teren, desfășurate cu 2 bărci, 24 motopompe, dintre care 4 de mare putere, și 14 autospeciale, au fost coordonate de subprefectul județului Hunedoara, Fabius Kiszely și inspectorul șef al I.S.U. Hunedoara, locotenent colonel Viorel Demean”, a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. În această dimineață, autoritățile din Valea Jiului, pompierii, jandarmii și angajații operatorului de apă s-au mobilizat din nou pentru a scoate apa din locuințele afectate.