VisionX, echipa de patru studenți de la UPT, în drum spre premiul de 100.000 de dolari

VisionX, echipa de patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Andrei Tenescu), care, la sfârșitul lunii februarie 2018 câștiga Marele Premiu al competiției Big Idea Challenge organizată de Microsoft, în valoare de 3.000 de dolari, merge mai departe spre premiul de 100.000 de dolari al concursului Imagine Cup Global Competition 2018, organizată tot de Microsoft.
Dacă la Big Idea Challenge au câștigat Marele Premiu prezentându-și ideea de proiect și de afacere, acum ei au pus în practică proiectul și l-au înscris în etapa națională a concursului Imagine Cup Global Competition 2018.
Practic, sistemul creat de studenții UPT analizează cu ajutorul inteligenței artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa VisionX pune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii.
Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului.
Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.
Dacă va câștiga etapa națională a Imagine Cup de la Microsoft, echipa VisionX va participa la faza pe Europa Centrală și de Est, de unde primele patru echipe clasate se califică la etapa mondială, unde marele premiu este în valoare de 100.000 de dolari.
Între timp, echipa mai câștigat Trofeul Morpheus Cup, a cărui finală a avut loc la Paris (premiu însoțit de un voucher în valoare de 1.000 de dolari), și la Budapesta, la concursul Startup Campus Innovative Idea Battle, unde și-au câștigat ”biletul” pentru Conferința Pioneers de la Viena, unde vin startup-uri inovative din toată lumea.