Ziua informării preventive

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) s-a raliat inițiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marți 13, organizează în toate județele țării „Ziua informării Preventive”. Desfășurate sub sloganul „Preveniți ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activitățile informative – educative ce vor avea loc cu această ocazie urmăresc conștientizarea cetățenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice tipurilor de situații de urgență. Cetățeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situațiilor de urgență. Rolul său devine unul major prin însușirea și aplicarea informațiilor care vin din partea instituțiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relațiile cu familia, comunitatea și mediul înconjurător
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Lt.col. Dumitru Petrescu” al Județului Gorj își va deschide larg porțile cu această ocazie, marți 13 Martie 2018, în toate subunitățile din județ, începând cu ora 09:00. Totodată, ISU Gorj vine în sprijinul cetăţenilor, prezentând modalităţi de comportare înainte, în timpul şi după producerea situaţiilor de urgenţă, organizând puncte de informare preventivă, în municipiul Tg-Jiu, municipiul Motru şi oraşul Turceni, începând cu ora 10:30. De asemenea militari din cadrul Gărzilor de Intervenţie Hurezani, Novaci, Bumbeşti-Jiu şi Tismana vor desfăşura activităţi de informare preventivă în şcoli.
În municipiul Tg-Jiu punctele de informare preventivă vor fi organizate în incinta Shopping City Tg-Jiu, Piaţa Mare şi Piaţa Mică, începând cu ora 10:30.
Pe lângă prezentarea tehnicii de intervenție, militari din cadrul ISU Gorj vor distribui pliante, broșuri, flyere și afișe cuprinzând măsuri de prevenire specifice diferitelor tipuri de situații de urgență.
Anual, în România sunt înregistrate mii de incendii la locuințe. Pe lângă pagubele imense, acestea produc și victime. Cele mai frecvente cauze de incendiu la locuințe sunt coșul de fum defect sau necurățat, instalații electrice defecte sau improvizate, fumatul și focul deschis și mijloacele de încălzire.
IGSU a încheiat, în anul 2012, un parteneriat de colaborare cu E.ON România, intitulat „Împreună pentru siguranță”, ale cărui principale obiective constau în derularea unor campanii de informare menite să conștientizeze cetățenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor și regulilor de comportare specifice situațiilor de urgență, crearea comportamentului preventiv și atitudinii proactive în rândul comunității în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.
În baza acestei colaborări, cei doi parteneri au implementat deja la nivel național campaniile „F.O.C – Flăcările Omoară Copii” și „R.I.S.C. – Renunță! Improvizațiile sunt Catastrofale” și, la finalul anului 2013, au inițiat o nouă acțiune preventivă sub denumirea „R.I.S.C. – Siguranța NU e un joc de noroc!”.