Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV
Informația este cheia succesului! - OBSERVATORUL NAȚIONAL TV

  Exploziv! Cum face INSEMEX Petroșani expertize la incendii, desi nu are acreditat acest drept

  PUBLICAT ÎN

  Uluitoare este poziția directorului general al INSEMEX Petroșani, Artur Găman, care ne-a replicat că legalitatea expertizelor făcute de subordonații săi ar fi dată de parchete, de instituțiile statului.

  Găman răspunde că INSEMEX face expertize la incendii, la drame în urma cărora oamenii și-au pierdut viața, iar alții ajung în închisoare, pentru că există o reglementare care să-i interzică lucrul acesta. Nu există, este drept, dar acele expertize ar trebui să le facă pentru amuzamentul propriu, poate pentru delectarea subordonaților, ori pentru că unuia sau altuia din INSEMEX îi place să se joace cu focul, și nicidecum pentru a contribui la emiterea unor sentințe în dosare în care este jucată viața și libertatea unui om. Cerem insistent autorităților statului român să elucideze această gravă problemă privind legalitatea expertizelor făcute de INSEMEX Petroșani la incendii. Directorul general s-a eschivat argumentând că are o întâlnire și că trebuie să-i trimitem în scris întrebările.

  Ce face INSEMEX?

  Potrivit documentelor aflate în vigoare și studiate de noi, INSEMEX Petroșani are, în baza Regulamentului de organizare și funcționare al INSEMEX,  a Hotărârii 1461/2006, competența de a efectua expertize în cazul exploziilor. Adică în domeniul riscurilor din industria extractivă şi alte ramuri industriale cu medii toxice şi/sau potenţial explozive, echipamente antiexplozive, explozivi de uz civil, activităţi de salvare, conform art. 2 din actul menționat mai sus. Deci, documentul arată clar că nu exista nici o prevedere care să stabilească competenta legala a INSEMEX de a efectua expertize în domeniul incendiilor. Chiar INSEMEX, în raportul de activitate arată că elaborează expertizele tehnice ale ”tuturor accidentelor provocate de fenomenele explozive generate de gaze, vapori, cețuri și prafuri combustibile sau de către materiile explozive propriu-zise (cu caracter exploziv intrinsec), în vederea elucidării cauzelor care au condus la producerea evenimentelor respective și, ulterior, pentru fundamentarea științifică a unor soluții tehnice și reglementări specifice care să preîntâmpine apariția unor accidente similare”.

  Tot în raportul INSEMEX găsim că de cercetarea și stabilirea cauzelor de incendii, conform legii, se ocupă organele de cercetare penală, în calitate de investigatori, respectiv de către serviciul de pompieri, care, pe lângă participarea directă la stingerea incendiului, prezintă atribuții vizând

  investigarea tehnică a acestor evenimente, contribuind la identificarea sursei de aprindere și stabilirea inițială a cauzelor de incendiu. Deci nicăieri nu identificăm faptul că INSEMEX este abilitat să facă astfel de expertize, însă găsim în raport o serie de fotografii cu locul tragediei (incendiu) în care se menționează că INSEMEX a făcut expertiza. Vezi foto 1.

  De altfel, INSEMEX a făcut o mulțime de expertize în tragedii care au zguduit România, aici amintim cazul Colectiv, Maternitatea Giulești ori dramele din spitale, care au avut loc în perioada pandemiei, când mai mulți pacienți au murit arși. În mai toate aceste cazuri a fost vorba de incendii, deci nu de explozii urmate de incendii, dar institutul de cercetare de la Petroșani a fost cu specialiștii la tragedii, a luat probe, a făcut anchete tehnice, a făcut simulări în laboratoarele din Petroșani și a dat verdicte, concluzii, rapoarte care au avut greutate în anchetele penale. Ce valabilitate au aceste expertize, cum au fost acceptate de procurori, cum au putut autoritățile statului să nu verifice dacă este respectată legea? La aceste lucruri așteptăm răspuns! Este vorba de o încălcare gravă a legislației sau doar o omisiune, de un document uitat printr-un sertar, dar care pune INSEMEX în legalitate. Cineva trebuie să răspundă, să facă lumină!

  1.-Raport-anual-de-activitate-al-INCD-INSEMEX-an-2020_2

  VEZI RAPORTUL COMPLET!

  SPONSORIZATE

  CNAIR: RESTRICȚII DE CIRCULAȚIE ( >12 T) PE FONDUL CODULUI ROȘU DE CANICULĂ

  În contextul avertizării de cod roșu de caniculă emisă de Administrația Națională de Meteorologie...

  ITM HUNEDOARA: Măsuri de protecție în perioade cu temperaturi extreme ridicate

  (ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr.99 din 29 iunie 2000)În sensul O.U.G nr.99/2000, prin temperaturi extreme...

  STS: Mii de apeluri la 112 în weekendul cu primul cod roșu extins de caniculă

  Pe perioada de valabilitate a primului cod roșu de caniculă extins pentru mai mult...

  Leonardo Badea (BNR): Premise pentru creșterea investițiilor străine directe în Europa Centrală și de Est. Cazul României

  Pentru ca țările emergente din Europa Centrală și de Est să atingă un ritm...

  TE-AR PUTEA INTERESA

  GUVERNUL ROMÂNIEI INTRODUCE MĂSURI STRICTE PRIVIND SIGURANȚA RUTIERĂ: PERMISUL DE CONDUCERE POATE FI REȚINUT PENTRU 72 DE ORE

  Începând de astăzi, șoferii români care refuză testarea pentru alcool sau substanțe psihoactive, ori...

  MEDIC STOMATOLOG, UCIS ÎN PROPRIUL CABINET

  Un medic stomatolog din Brăila a fost găsit mort în propriul cabinet, într-un incident...

  AUTOTURISM RĂSTURNAT PE AUTOSTRADA A1 ÎN ZONA PECICA

  Astăzi, pe autostrada A1, la kilometrul 568, în zona Pecica, un autoturism s-a răsturnat...