Șantajistul Andrei Câmpean este disperat! Afacerea ”donațiilor” îi este sub monitorizare

”Jucăria” cu cutia de donații i s-a cam stricat în urma anchetelor derulate de Observatorul Național, anchete pe care le vom continua întrucât există un interes public în acest caz. Petroșănenii au aflat că donațiile lor (cei care au donat) ajung la o asociație condusă de un condamnat penal pentru șantaj, la un individ care a constrâns niște oameni simpli să-i achite o ”taxă de protecție”, după cum reiese chiar din ancheta în urma căreia a primit doi ani de închisoare cu suspendare. În loc să se asigure că totul este la vedere, așa cum este firesc să fie în cazul unei asociații umanitare, șantajistul Andrei Câmpean a asaltat instituțiile statului cu sesizări. A chemat Poliția Petroșani de fiecare dată când el și concubina sa au fost întrebați unde și cum sunt cheltuiți banii donați de către trecători, dar cum polițiștii i-au replicat că sunt întrebări rezonabile și că nu-i sunt lezate drepturile, a dat buzna la judecată. Judecătoria Petroșani a fost asaltată cu plângeri de către condamnatul penal Câmpean și de către concubina sa Pușkaș Melinda, cei doi considerându-se ”hărțuiți” pentru că sunt întrebați ce fac cu banii puși de trecători în cutia de donații, ori dacă ajung la cei aflați în nevoie. Nu este pentru prima dată când infractorul Andrei Câmpean se folosește de această strategie ieftină, iar instanțele de judecată au stabilit fără putință de tăgadă că nu este o victimă. Dovadă sunt și acțiunile depuse de șantajist și respinse de instanță.
Iată pentru ce a fost condamnat șantajistul Andrei Câmpean.

Prin rechizitoriul întocmit de Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani la data de 17.01.2022 în dosar /P/2021 s-a dispus trimiterea în judecată a inculpatului Câmpean Andrei pentru săvârșirea infracţiunilor de șantaj. ”La data de 30.11.2021, în timp ce persoana vătămată se afla în localul Shaorma Sam din Petroşani împreună cu inculpatul şi numitul (…), inculpatul i-a spus persoanei vătămate că fiecare dintre persoanele care vând petarde trebuie să îi dea câte 1500 lei taxă de protecţie, după care s-a deplasat în fiecare zi la chioşcul persoanei vătămate sau a contactat-o telefonic şi i-a cerut banii „ca să fie bine”, motiv pentru care (simţindu-se constrânsă şi hărţuită), la data de 24.12.2021, persoana vătămată a sesizat Poliția Municipiului Petroşani, reclamând faptul că inculpatul îi cere zilnic suma de 1500 lei ca să nu scrie articole de presă despre ea şi să nu solicite controale din partea instituţiilor statului. ”La data de 26.12.2021, inculpatul s-a deplasat din nou la chioşcul persoanei vătămate şi i-a spus ca marţi, 28.12.2021, să se întâlnească la ora 08:00 la localul (…) din Petroşani şi să îi remită suma de 1300 lei întrucât în caz contrar va chema organele de control. La data de 23.12.2021, în jurul orei 18:00, inculpatul s-a deplasat la magazinul persoanei vătămate şi i-a spus că le-a cerut celor care comercializează articole pirotehnice câte 1300 lei, afirmând că la fiecare dintre societăţi sunt probleme şi lăsând să se înţeleagă că dacă îi va da suma cerută nu va chema niciodată autorităţile abilitate să controleze societatea şi nu va publica articole cuprinzând informaţii false privind activitatea societăţii.

Persoana vătămată i-a spus inculpatului că este de acord să plătească suma de 1300 lei pentru a-şi putea desfăşura activitatea, astfel că la data de 26.12.2021, la ora 12:02, a fost sunat de inculpat, care l-a anunţat ca la data de 28.12.2021, la ora 08:00, să fie prezent la localul din Petroşani pentru a-i remite banii. Prin plângerea formulată la data de 26.12.2021 (f.36 d.u.p.), persoana vătămată a sesizat, de asemenea, organele de poliţie cu privire la acţiunile inculpatului, astfel că s-a procedat la organizarea unei operaţiuni de surprindere în flagrant.
La data de 28.12.2021, în jurul orei 07:40, persoanele vătămate s-au întâlnit cu inculpatul la localul (…) unde au aşteptat aproximativ 40 minute pe terasă deschiderea localului (timp în care inculpatul a relatat persoanelor vătămate despre persoanele cărora le-a făcut plângere, precizând şi faptul că în urmă cu câteva zile a trimis Inspectoratul Teritorial de Muncă în control la toţi cei care comercializează articole pirotehnice), după care s-au aşezat la o masă în interior. Inculpatul şi persoanele vătămate au purtat discuţii privind diverse persoane care au avut probleme din cauza controalelor efectuate în urma sesizărilor formulate de inculpat, după care, la 08:45, persoana vătămată i-a înmânat inculpatului 1300 lei şi a părăsit localul. Inculpatul a pus în buzunar banii primiţi şi a continuat discuţiile cu persoana vătămată care, la ora 08:58, i-a înmânat inculpatului 1300 lei, bani pe care acesta din urmă i-a introdus în buzunar. La ora 09:02 persoana vătămată s-a ridicat de la masă şi a părăsit incinta localului, iar la ora 09:03 lucrătorii Biroului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Municipiului Petroşani, fiind informaţi că flagrantul a fost realizat, au intrat în localul, l-au surprins pe inculpat şi au procedat la efectuarea percheziţiei corporale”, se precizează în dosar. Asupra lui Câmpean Andrei au fost găsite 16 bancnote având cupiura 100 lei, fiecare marcate atât pe faţă, cât şi pe verso cu menţiunea ŞANTAJ, cu creion fluorescent invizibil.

Se folosea de instituții pentru a intimida victimele
Conform probelor de la dosar, Câmpean invoca numele unor șefi de instituții în discuțiile în care-și constrângea victimele să plătească. ”Anterior primirii sumelor de bani cerute, inculpatul le comunică persoanelor vătămate că intenţionează să formuleze plângeri („astăzi plecai pe plângeri, vine şeful de la corp control la ora 10 să povestească cu mine”), după care face referire la sesizările formulate în trecut („ştii cum am, cele mai multe controale le-am adus …., şi aici şi sus la munte”; „am intervenit eu, tu ştii cu cine am stat de vorbă, deci dacă îţi arăt filmarea, eu ieri am fost la Uricani, la Lupeni şi la Petroșani, cu toţi 3 comandanţii am stat de vorbă …”; „Ăla de la Uricani, l-am tocat, o vară întreagă l-am tocat” în privinţa aceleaşi persoane precizând „tu ştii cât am luat de la el”. Cu referire la un control efectuat de ITM la data de 24.12.2022 afirmă „vrei să-ţi arăt că eu am trimis la toţi”.
Instanța de judecată a reținut comiterea infracţiunii de şantaj în varianta agravată prevăzută de art. 207 alin. (3) Cod penal.

”Instanţa are în vedere cuantumul relativ ridicat al folosului material injust urmărit şi obţinut de inculpat de la persoanele vătămate – 2600 lei, sumă care depăşeşte salariul minim net încasat pentru o lună de muncă (1524 lei), precum şi venitul lunar al inculpatului (pensia de 1488 lei – f.164 d.u.p.), dar care a fost recuperată întrucât inculpatul a fost surprins în flagrant”. Judecătoria a impus ca inculpatul să nu mai desfăşoare activitatea de jurnalist, reținând că inculpatul s-a folosit pentru comiterea infracţiunilor de activitatea de redactor evenimente sociale, activitate desfăşurată în calitate de voluntar în cadrul Asociaţiei NEWS 24 AGD (potrivit contractului de voluntariat încheiat sub nr. 1330/28.08.2018 şi constând (inclusiv) în publicare de materiale de presă în ziarul online NEWS VJ.

CITEȘTE ȘI:

Autoritățile fac verificări la șantajistul Andrei Câmpean