IGSU: În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, pompierii salvatori au gestionat cu promptitudine 4.288 situații de urgență înregistrate la nivel național

Cele mai multe misiuni desfășurate de colegii noștri au fost cele ale echipajelor SMURD, care au intervenit la  3.534 de solicitări pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora  3.532 de persoane au fost asistate medical. În perioada de referință  au fost salvate 33 de persoane aflate în dificultate.

De asemenea, eforturile echipajelor operative au fost concentrate și pe acțiunile destinate protecției comunităților locale, unde, salvatorii au acționat pentru gestionarea optimă a celor 547 de situații pentru căutarea, deblocarea, salvarea persoanelor și animalelor din medii ostile vieții, fenomene meteorologice, accidente din domeniul CBRN, precum și alte situații de urgență. 

 

Totodată, o atenție deosebită a fost acordată și accidentelor rutiere, echipajele de descarcerare acționând în 26 de situații pentru extragerea victimelor blocate în autoturisme.

 

În ultimele 72 de ore, echipajele de stingere au fost solicitate să acționeze pentru localizarea și lichidarea celor 181 de incendii izbucnite la nivel național. 

 

În perioada analizată, pe întreg teritoriul țării, au fost transmise  24 de mesaje de avertizare a populației prin intermediul sistemului RO-ALERT, cele mai multe dintre acestea au vizat *prezența animalelor periculoase*, în județele Argeș, Bacău, Brașov, Buzău, Covasna, Harghita, Mureș, Prahova și Vâlcea. Totodată, în aceeași perioadă au fost transmise și mesaje care au semnalat *producerea unor fenomene hidrometeorologice periculoase*, în localități din județele Arad, Brăila, Cluj, Constanța, Galați, Ialomița, Sibiu și Tulcea. 

Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, pompierii militari au fost la datorie pentru limitarea și înlăturarea efectelor generate de fenomenele hidrometeorologice prognozate pentru această perioadă. Astfel, în *data de 5 noiembrie*, în intervalul orar 07.00 –21.00, salvatorii au acționat în  14 localități din 11 județe (AB, AG, BH, CS, CJ, GJ, HR, HD, MM, TM și VN) pentru îndepărtarea unor elemente de construcție de la 5 imobile, cât și pentru degajarea a 2 stâlpi de electricitate și 17 copaci prăbușiți pe carosabil din cauza vântului puternic. În urma acestor evenimente, 5 autoturisme au fost afectate.

 

Pe lângă toate aceste situații, pompierii continuă acțiunile desfășurate în sprijinul autorităților din zonele de graniță și implicit a cetățenilor străini veniți în România, prin activități specifice din zona de frontieră. 

Siguranța fiecăruia dintre noi depinde de cunoștințele și acțiunile noastre. Vă îndemnăm să accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și să descărcați aplicația de mobil DSU, care este disponibilă gratuit din App Store și Google Play. 

Respectați recomandările noastre, pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi!