URMĂRIȚI INTERNAȚIONAL DE AUTORITĂȚILE DIN CEHIA, DEPISTAȚI DE POLIȚIȘTII ROMÂNI

   Două persoane urmărite internațional de autoritățile judiciare cehe pentru omor deosebit de grav au fost depistate, la Iași, de polițiștii români. Prinderea celor două persoane s-a realizat în urma unei operațiuni E.N.F.A.S.T româno-cehe.
În noaptea zilei de 17 spre 18 ianuarie a.c., în urma unei operațiuni E.N.F.A.S.T coordonată de Serviciul Urmăriri din cadrul Direcției de Investigații Criminale a Poliției Române, în cooperare cu echipa F.A.S.T. Cehia, cu participarea atașatului de afaceri interne al Poliției Republicii Cehia, au fost depistați și reținuți, pe raza județului Iași, doi cetățeni slovaci, de 33, respectiv 29 de ani, urmăriți internațional de autoritățile judiciare cehe.
Pe numele lor erau emise două mandate europene de arestare, fiind acuzați de săvârșirea a două infracțiuni de omor deosebit de grav, victime ale acestora fiind doi cetățeni de naționalitate cehă.
În seara de 5 spre 6 ianuarie a.c., pe teritoriul Cehiei, sub pretextul vânzării unor obiecte electronice, cei doi ar fi pătruns într-o rulotă locuită de doi soți cărora le-au aplicat mai multe lovituri cu un cuțit, fapt ce a condus la decesul acestora.
Activitatea investigativă s-a desfășurat de polițiști ai Serviciilor de Investigații Criminale din cadrul I.P.J Hunedoara, Arad și Iași, cu sprijinul Direcției Rutiere din cadrul I.G.P.R..
E.N. – F.A.S.T. (European Network of Fugitive Active Search Teams – Rețeaua Europeană a Unităților de Căutare Activă a Urmăriților)  înglobează toate structurile naționale de ,,Urmăriri”, pentru a realiza o cooperare mai strânsă între statele membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește localizarea, arestarea și predarea persoanelor urmărite în baza mandatului european de arestare.
Rețeaua ENFAST a devenit operațională la data de 1 octombrie 2012 și reprezintă o rețea informală de contacte și un grup de cooperare, în toate aspectele legate de găsirea și arestarea urmăriților internațional.
Scopul proiectului ENFAST este acela de a spori gradul de securitate în interiorul Uniunii Europene, prin creșterea eficienței în activitatea de urmărire și arestare a infractorilor  urmăriți internațional.