ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ȘI COMBATEREA TRAFICULUI DE PERSOANE

În primele 9 luni ale anului 2023, din punct de vedere al combaterii traficului de persoane, acțiunile investigative desfășurate de polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T., la nivel național, s-au materializat în  efectuarea a peste 500 de percheziții domiciliare, aproximativ 200 de percheziții la autovehicule, precum și punerea în executare a 578 de mandate de aducere, pentru depistarea bănuiților, completarea materialului probator și indisponibilizarea profitului infracțional.

În urma activităților, au fost reținute 293, instanțele dispunând arestarea a 210 dintre acestea. Au fost emise 16 mandate de arestare la domiciliu și 5 mandate de arestare în lipsă.

De asemenea, față de 89 de persoane bănuite a fost dispusă măsura controlului judiciar, iar față de 3, măsura controlului judiciar pe cauțiune.

Dintre aceste acțiuni, 69 au fost de amploare, iar 29 s-au desfășurat pentru destructurarea unor grupuri infracționale organizate.

Au fost emise 90 de rechizitorii, prin care au fost trimise în judecată 238 de persoane, pentru săvârșirea a 582 de infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism, spălare de bani și infracțiuni conexe.

Totodată, prin rechizitoriile emise de D.I.I.C.O.T., au fost destructurate peste 20 de grupuri infracționale organizate, fiind trimise în judecată 359 de persoane, pentru săvârșirea infracțiunilor menționate și  încheiate 14 acorduri de recunoaștere a vinovăției.

În primele 9 luni din anul 2023, la nivel Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, au fost înregistrate 636 de dosare penale, în care au fost primite ordonanțe de delegare, iar în 545 dintre acestea au fost finalizate activitățile dispuse prin delegare.

În aceeași perioadă, au fost puse în executare 136 de ordonanțe de instituire a sechestrului pentru 1.332.423 de lei, 142.300 de euro, 4.100 de dolari, 64.570 de euro (sumă reprezentată de alte valute transformate în euro), 21 de monede virtuale indisponibilizate, 73 de imobile și 73 de autoturisme.

De asemenea, în perioada de referință, au fost indisponibilizate 809 kilograme de tutun vrac, o armă letală, 10 arme neletale, precum și 100 de bucăți de muniție.

Din numărul victimelor traficului de persoane identificate anual și raportate Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, aproximativ jumătate sunt victime exploatate în străinătate, însă detectate și identificate formal de polițiștii români din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate.

Identificarea proactivă a victimelor este o atribuție permanentă și continuă, inerentă activității investigative a structurilor de combatere a traficului de persoane.

Structurile anti-trafic din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate sunt un partener activ și apreciat în eforturile de combatere a criminalității transfrontaliere şi de limitare a efectelor generate de traficul de persoane sau de minori.

Autoritățile române sunt deja de peste 14 ani un partener de încredere în relație cu agențiile europene din domeniul justiției și afacerilor interne, respectiv Europol și Eurojust se numără printre principalii contribuitori de informații, cazuri de succes și reprezintă un exemplu de bune practici și expertiză pe linia combaterii traficului de persoane, la nivel european, atât cantitativ, dar și calitativ.

Reacția fermă și promptă a autorităților române, pe linia prevenirii şi combaterii traficului de persoane, primește constant aprecieri pozitive din partea organismelor internaționale și a omologilor europeni.

O măsură eficientă de descurajare și reducere a cererii constă în incriminarea folosirii serviciilor persoanelor exploatate, măsură adoptată de țara noastră și care ar trebui să existe în toate statele care generează cerere și care nu au implementat în politicile penale pedepsirea beneficiarului serviciilor victimelor traficului.

Pentru ca lupta împotriva traficului de persoane să fie eficientă, sunt necesare eforturile nu numai ale autorităților din țările sursă, pe linia combaterii, prevenirii și protecției victimelor, dar mai ales ale autorităților din țara de destinație, acolo unde exploatarea are loc.

Exemple:

 

  1. La data de 2 martie 2023, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane – Biroul de Combatere a Traficului de Ființe Umane, împreună cu un procuror D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 38 de percheziții pentru destructurarea unei grupări infracționale organizate, specializată în săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism, spălare de bani, producere de produse accizabile care intră sub incidența regimului de antrepozitare, în afara unui antrepozit fiscal autorizat de către autoritatea competentă și deținerea de către orice persoană în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje false peste limita a peste 1 kg. tutun de fumat.

Membrii grupării organizate ar fi întreprins, de-a lungul timpului, activități ilicite pentru satisfacerea nevoilor personale și dobândirea de bunuri materiale, deranjând în repetate rânduri climatul de ordine și siguranță publică caracteristic societății contemporane, manifestând un comportament violent.

Organizarea activităților infracționale s-ar fi desfășurat în plan extern, o parte a grupului infracțional acționând încă din anul 2017, în scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de persoane, proxenetism și spălare a banilor, membrii grupului recrutând din medii defavorizate tinere prin metoda „Loverboy” și prin promisiunea oferirii unor oportunități de câștiguri substanțiale, pe care le-ar fi obligat să practice prostituția în țări din Vestul sau Nordul Europei, respectiv Germania, Marea Britanie, Suedia, Danemarca și Irlanda, țări unde are loc exploatarea efectivă a acestora.

În urma perchezițiilor, au fost descoperite aproximativ 200 de kilograme de tutun mărunțit, iar, în  urma unei depistări, au fost descoperite aproximativ 350 de kilograme de tutun firicel de fumat și 6.000 de kilograme de frunză de tutun. 24 de persoane au fost arestate, iar față de 11 s-a dispus măsura controlului judiciar.

  1. De asemenea, la data de 25 aprilie 2023, în urma perchezițiilor efectuate de polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Gorj, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Gorj, la un grup infracțional organizat, specializat în trafic de persoane, proxenetism, trafic de droguri de mare risc și spălarea banilor, au fost descoperiți și ridicați 2.245 de euro, 3.361 de lei, 29 de terminale mobile, 25 de cartele SIM, 13 memory stik-uri, un hard disk, o tabletă și 3 laptopuri.

Totodată, au fost indisponibilizate două arme airsoft, 58 de bile metalice, droguri de risc și mare risc, precum și comprimate și fiole din categoria anabolizantelor, 4 grindere și un cântar de mare precizie.

În aceeași cauză, a fost instituită măsura sechestrului asigurător cu privire la zece autoturisme și un motociclu, iar judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Gorj a admis propunerea de arestare preventivă a 6 persoane bănuite.

Din cercetări a reieșit că, în anul 2019, s-ar fi constituit, pe baza relațiilor de familie, un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat și alte persoane, grup care ar fi acționat pe teritoriul Irlandei în scopul exploatării sexuale a numeroase persoane, obținând astfel sume de bani.

  1. La data de 26 iulie a.c., în urma unei percheziții efectuată de către polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, într-o cauză având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și exploatarea cerșetoriei, au fost descoperite și ridicate 8 telefoane mobile, peste 22.000 de lei și 650 de euro, 3 persoane fiind arestate preventiv.

Membrii grupului ar fi racolat și exploatat două victime, provenind din rândul persoanelor fără familie sau adăpost ori cu probleme de natură medicală, pe fondul stării de vulnerabilitate a victimelor, din cauza vârstei, situației sociale, lipsei de educație sau a afecțiunilor de care suferă. Acestea ar fi fost transportate succesiv, în municipiul București și în județele Argeș, Dâmbovița, Constanța, Mehedinți, Sibiu, Timiș și Covasna și ar fi fost obligate să practice cerșetoria în trenuri, gări și stații ale mijloacelor de transport urban.

Totodată, una dintre victime ar fi fost adăpostită în condiții improprii și degradante, fiind obligată să presteze activități de întreținere a gospodăriei celor în cauză.

Pentru a menține starea de dependență a victimelor, cei bănuiți ar fi folosit în mod repetat violența fizică și verbală față de victime, precum și diferite amenințări aduse acestora.

  1. La data de 4 august 2023, polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași, în urma a 14 percheziții domiciliare, în județul Iași, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de trafic de persoane și proxenetism, au descoperit și ridicat două autoturisme de lux, de aproximativ 70.000 de euro fiecare și aproximativ 40.000 de lire sterline.

Mai multe persoane, începând cu anul 2014, ar fi recrutat de pe teritoriul României 8 persoane vătămate, majore, în scopul exploatării, prin obligarea la practicarea prostituției pe teritoriul Marii Britanii. Victimele ar fi fost transportate în Londra și adăpostite în imobile închiriate, fiind determinate să practice prostituția în diferite agenții de profil, în folosul și sub stricta coordonare a traficanților.

Forma de exploatare sexuală de tip loverboy, prin aservirea sentimentală a persoanelor vătămate de către traficanți, ar fi fost realizată inclusiv prin oficializarea relațiilor prin căsătorie.