Fericirea – starea care nu poate fi amânată

Fericirea este probabil enigma secolului XXI, fiecare dintre noi căutând metode și resurse să devenim mai fericiți – spune un citat, care ne pare absolut corect. Fiecare îşi înţelege fericirea în felul său şi luptă pentru ea după propriile metode. Dacă pentru unii dintre noi fericirea are o conotaţie foarte simplă – am văzut răsăritul soarelui, am respirat aer curat, am văzut oameni zâmbitori şi gata – sunt fericit, pentru alţii – fericirea este în lucruri mai serioase – călătorii, obiecte scumpe etc.
 
Nu trebuie să-i judecăm pe cei din urmă, pentru că, în funcţie de situaţie, fiecare dintre noi se poate regăsi în ambele categorii. De obicei, după o perioadă foarte complicată din viaţa noastră, ne dăm seama cât de fericiţi eram şi începem iar să ne bucurăm de un simplu răsărit de soare.
 
Fericirea este o chestie foarte variabilă, poate ţine câteva secunde sau chiar şi câteva zile. Am observat că mai multe dintre noi, am zis multe, deoarece e valabil mai multe pentru femei, au această senzaţie atunci când fac shopping. O pereche de pantofi noi, o geantă – şi hormonul fericirii dă de ştire.
 
Cu siguranţă fiecare dintre noi şi-a dorit foarte mult un anumit lucru – un telefon performant, o rochie, o jucărie. Aşteptarea obiectului ne făcea să ne imaginăm cât de fericiţi vom fi atunci când îl vom obţine. Doar că de multe ori nu se întâmpla exact aşa, parcă eram mai entuziasmaţi atunci când visam la el, decât atunci când am pus mâna pe lucrul visat.
 
Deci, ca un sfat pentru a te bucura din plin de un lucru mult dorit, ar fi bine să depui efort să-l ai cât mai curând posibil. Evident, dacă este vorba de ceva foarte scump, vei fi nevoit să aştepţi mai mult decât ţi-ai dori. În acest caz, ai putea folosi o aşa numită strategie a apropierii – aceasta presupune să te afli cât mai mult timp în contact cu acel obiect. De exemplu, dacă doreşti să-ţi cumperi o maşină, atunci poţi vizita saloanele auto, te poţi informa despre caracteristicile automobilului, face test-drive etc – într-un cuvânt să cercetezi piaţa. Exact aşa poţi proceda în cazul când doreşti o rochie pentru un anumit eveniment, căci cine a zis că nu poţi măsura rochii prin magazine? Pentru unele dintre noi acest proces la fel ne face fericite.
 
Când am zis mai sus că nu trebuie să amâni foarte mult timpul pentru a-ţi lua obiectul la care visezi de mult timp, nu am avut în vedere că trebuie să-l iai spontan, cu ochii închişi, fără a te informa referitor la el. Dacă visezi de mult timp să ai, de exemplu, o multifuncţională laser, evident că nu vei intra pe uşa magazinului şi peste o secundă vei ieşi deja cu ea în mână. Achiziţionarea unui obiect necesită pregătire, informare, consultare, pentru ca, mai târziu să nu regreţi alegerea făcută.
 
În cazul de mai sus ne-am referit la acei oameni care amână să fie fericiţi, pentru ei mai mult contând momentul aşteptării şi visării la acea fericire. Iar când deja acesta e consumat şi fericirea este consumată. Poate că aceşti oameni se tem de schimbări sau de realitate, ori, mai degrabă de pierderea acelui vis, pentru că, dacă vor avea ceea ce îşi doresc atât de mult, deja nu vor mai avea la ce visa. În acest context, putem spune oare că visătorii sunt mai puţin fericiţi? Poate că da, deoarece ei nu întreprind nimic pentru a fi fericiţi, dar aşteaptă. Pe de altă parte, sunt realiştii sau oamenii momentului, cei care, parafrazând am putea spune – am vrut, am făcut, sunt fericit!
 
Nu putem afirma care dintre cei doi sunt mai norocoşi sau mai fericiţi. Concluzia este că fericirea chiar depinde de noi şi de efortul pe care-l depunem.